Oppskrift på dette brødet fant jeg på Franciskas vakre verden. Hun har utrolig mange gode oppskrifter og en side som inspirerer meg mye.
Oppskrift
Oppskriften gir tre brytebrød – jeg pleier å bruke paiformer.
200g smør
1 l lettmelk
50 g gjær
2 teskje salt
2 spiseskje sukker
1,75 kg hvetemel (eller så lite som mulig)
100 g smør til å dyppe brødene i (meierismør)
3 store fedd med hvitløk
sesamfrø
revet ost
timian
velg krydder du har
Brødet er veldig godt å fryse.
Slik gjør du
- Smelt smøret i en kasserolle. Tilsett melken, rør til blandingen er håndvarm.
- Hell melkeblandingen i en bakebolle og tilsettt gjær, salt, sukker og mel til slutt.
- Elt godt til du får en god konsistens på deigen, jeg bruker kjøkkenmaskin til dette.
- La deigen heve under lokk et varmt sted i ca 40 minutter.
- Sett frem det du ønsker å bruke til topping, smelt smøret og bland det med knust hvitløk.
- Del deigen i tre. Rull mindre kuler av hver del og plasser dem på en tallerken, da er det enklere når du skal dyppe dem.
- Det kan være en fordel å lage et brytebrød om gangen, da deigen hever raskt.
- Hvis du ikke har tre paiformer kan du like gjerne lage brytebrødene i en langpanne, en springform eller lignende.
- Dypp kulene i hvitløksmøret og dryss med ønsket topping.
- Legg kulene i en paiform, det kan gjerne være litt avstand imellom dem, da de hever litt.
- Sett til etterheving under plastfilm i ca 40 minutter.
Stekes midt i ovnen på 210 grader i ca 20 minutter til det er gyldent.
Serveres varmt rett fra ovnen, eller lag det ferdig i god tid og varm det litt i ovnen ved 100 grader før det serveres.
Brødet er veldig godt å fryse.